‘Je moet de norm niet laten vervagen’

Een gesprek met burgemeester Kees van Rooij en gemeentesecretaris Marijke Wilms over weerbaar bestuur en veilige publieke dienstverlening in Meierijstad

Huisregels gemeente Meierijstad

Bij de ingang van het gemeentehuis van Meijerijstad in Veghel prijken de huisregels in stripvorm aan de muur. De gemeente maakt haar norm zo toegankelijk voor iedereen: in dit gebouw gaan we respectvol met elkaar om en is er geen plaats voor agressie of intimidatie. Dit is ook een onderwerp dat aan bod komt in het boek van Caroline Koetsenruijter: ‘Het Agressieparadijs. Wat we moeten doen om de verhuftering van Nederland te stoppen’. Na het lezen hiervan wilde burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij weten hoe er in zijn eigen organisatie omgegaan werd met agressie door derden. Afgelopen zomer ging hij hierover in gesprek met zijn ambtenaren. Van Rooij en gemeentesecretaris Marijke Wilms vertellen hoe zij de veiligheid van de gemeentelijke organisatie waarborgen en verbeteren.