Veilige publieke dienstverlening

Fysiek geweld, intimidatie, bedreiging, een scheldpartij, al dan niet online: bijna iedereen bij de overheid krijgt er weleens mee te maken. Of je nu bij een gemeente, ministerie of andere overheidsinstantie werkt. Agressie komt vaak door frustratie. Of iemand zet druk om iets bereiken, bijvoorbeeld om een vergunning te krijgen. Soms is iemand die agressief is in de war. Wat de reden ook is: agressie tegen ambtenaren is onacceptabel.

Juist ambtenaren moeten onafhankelijk en in vrijheid hun beslissingen kunnen nemen. Zorgvuldig rekening houdend met alle belangen. Dat is de basis van onze democratie. Een veilige werkomgeving is daarbij essentieel. Daarin weet iedereen waar de grens ligt als het gaat om agressie of geweld. Ook het leren van incidenten is hier onderdeel van. Zo voelen medewerkers zich gesteund als zij met agressie en geweld te maken krijgen. 

Ben jij bij een gemeente, ministerie, provincie of andere overheidsorganisatie verantwoordelijk voor die veilige werkomgeving? Als beleidsmaker, of als uitvoerder van dat beleid? De infographic hieronder legt uit hoe je agressie-incidenten voorkomt. En wat je kunt doen als er toch iets gebeurt. Meer weten over een onderdeel? Klik op de verschillende stappen.